Курорт
Справочник
Цени
Мебели

Банско » Култура и изкуство » Културно-исторически забележителности

Културно-исторически забележителности

 

Църквата "Света Троица" (1835 г.)

Банско е вековно огнище на духовност и култура, отгледало непокорни хайдути и харамии, талантливи марангози, зографи, иконописци, самобитни музиканти и поети. Той е родно място и на Паисий Хилендарски, автора на "История славяноболгарская", от която тръгва вълната на културното пробуждане по българските земи.

Банскалии заслужено имат самочувствието, че са дали много за националното пробуждане. Щедри дарители спомагат за построяване на училища, църкви и манастири, издържат даскали, насърчават иконописци и резбари, подпомагат със средства издаването на различни книги и учебници на български език. Банскалията Марко Теодорович Везьов от рода Везьови издава във Виена през 1792 г. един от първите църковнославянски буквари, с който се нарушава църковнославянската традиция и се въвеждат елементи в светската система на обучение. Той дарява суми за изграждане на класно училище и на църквата “Св. Троица” в Банско. Хаджи Вълчо полага богатството си в темелите на българското православие, строейки църкви и манастири. Тома Вишанов-Молера създава прочутата банска живописна школа. Неговите потомци Димитър, Симеон и Георги Молерови непрекъснато усъвършенстват рисуваческата техника и сътворяват изкусни стенописи, икони, портрети, зографисват манастири и църкви.

 

Паметникът на Паисий Хилендарски

На мястото на някогашните култови светилища на траките се издигат параклиси, някои от които са оцелели и до днес. Архитектурен шедьовър е църквата "Света Троица" (1835) с едноименния ансамбъл от стари сгради до нея. Инициатор и дарител за съграждането й е известният бански търговец Лазар Герман. Храмът впечатлява с размерите си - 44 м дължина, 22 м ширина и 21 м височина. Основите и ъглите на стените са сключени с дълги фино обработени гранити, а куполът е опрян на два реда мурови колони. Таванът изобразява прекрасно нощно небе със звезди, дело на стенописеца Велян Огнев. Иконостасът е изографисан от живописците Молерови. През 1850 г. майстор Григор Доюв и двадесетте му помощници построяват 30-метрова камбанария с часовников механизъм, изработен от Тодор Хаджирадонов. През втората половина на ХVIII век е построена и гробищната църква "Успение Богородично". И двете църкви са обявени за паметници с национално значение.

Още преди около 1000 години банскалии издигат Долната църква - вероятно в чест на обединението на махалите, възприемано като знак от небето. Всичко в нея е семпло - дебели еднометрови каменни основи, бойници в стените и опушени греди. Само иконостасът - опожарен и реставриран, е изящно свидетелство за гения на самобитните резбари.