Курорт
Справочник
Цени
Мебели

Банско » Култура и изкуство » Традиции

Традиции

   

Худ. Дончо Занков

От първия ден на годината, изпъстрен с кукерски игри, чак до Митровден през късна есен градът чества стари и нови празници. Празникът в Банско се възвестява с тържествено биене на камбаните, със стрък здравец в ръката и ако се държи на традицията, трапезата непременно завършва с блага баница с ориз.

Oт 17 до 24 май, се организират празниците на банската традиция. С тях се открива летният туристически сезон. В рамките на празниците могат да се посетят етнографски и кулинарни изложби, изложби на изобразителното и приложното изкуство, тематични вечери, посветени на банския хумор, концерт на самодейни състави, ревю на бански носии, конкурс за най-добър хотел, улица, лятна градина, празник на цветята. Тогава може да се види и изложението на мебели Произведено в Банско, което представя традициите и съвременните тенденции в производството и дърворезбата. В продължение на няколко дни деца и възрастни, облечени в живописни носии, възпроизвеждат старите обичаи и песни.

През месец май, едновременно с празниците на Банската традиция, се провежда и фестивала Между три планини. Участват над 800 международни танцови и певчески групи за автентичен фолклор.

Банската кухня, която се сервира във всички битови механи и ресторанти на Банско е изключително оригинална. Всяка последна събота на месец май се организира кулинарна изложба на бански ястия, на която всеки участник демонстрира истинско майсторство. Огромното разнообразие от домашно приготвени ястия, с причудливи имена като: капама, чомлек, бански шиш, саче, агнешки специалитети, чеверме, дреболии, домашни питки и погачи, катино мезе, бански кустурета с кажель и чекане, дропка, сменка, бански старец, кървавица и шужук, шупла, кукурини, суловра, катък, црекульчи, целуварчи, може да очарова всекиго. Колкото екзотична е за гражданите и туристите, толкова и доставяща истинско кулинарно удоволствие е тази автентична кухня.

В периода 1 - 7 юли се организира летен театрален фестивал, който превръща Банско в театрален град.

Летният театрален фестивал има за цел да представи на жителите и гостите в общината най-интересните спектакли през годината, спектакли с актьори звезди, които вече са доказали своя публичен успех.

Първият оперен фестивал в Банско се проведе на 27 и 28 август 2010 г. под открито небе в подножието на Пирин. Амбицията на организаторите - община Банско, Туристическа асоциация - Банско и хотел Кемпински Гранд Арена е да превърнат културния форум в ежегодно събитие.

На 5 октомври се чества Денят на Банско. Празника се отбелязва с фолклорна програма.

  

Банската иконописна школа се заражда в края на XVIII и началото на XIX век. Появата й е свързана с икономическия подем на Банско, с предприемчивостта, щедростта и прозорливостта на банските търговци и занаятчии.

Школата е явление във възрожденската ни живопис и в историята на българската култура.